torstai 23. toukokuuta 2013

Nokkospesto eli "Urtica dioeca pesto"



Palkkapäivä on taas niin kaukana, 
että meillä on siirrytty näkkileipään ja nokkosiin..
Nokkossesongin ollessa kuumimmillaan pihassamme, 
yritän hyödyntää sitä jotenkin. 


Nokkosen kerrotaan helpottavan joka vaivan; 
niin käärmeen pistoksen kuin allergiseen nuhankin. 
Myös lista nokkosen sisältämistä vitamiineista, 
ja terveysvaikutteista on tolkuttoman pitkä. 
Unohtamatta sitäkään, 
että nokkonen on Suomen vanhin tekstiilikasvi.


Ensimmäisenä nokkostesta tulee kuitenkin mieleen 
sen ikävä polte iholla. 

Siksipä marssin puutarhaan kunnon saappaissa ja hanskoissa.
Poimein kattilallisen pieniä nokkosen lehtiä ja varsia.
Ryöppäsin eli keitin niitä vedessä viitisen minuuttia.

Sen jälkeen survoin nokkoset sauvasekottimella sutuksi,
lisäsin suolaa ja mausteita
(mustapippuria, vähän chiliä ja valkosipulia sekä basilikaa)
blenderissä murskattuja suolapähkinöitä 
(ohje sanoisi paahdettuja pähkinöitä) 
oliiviöljyä
ja parmesaania
(paitsi nyt ei ollut löytynyt kaupasta?)
ja nokkospesto on valmis.
 


Sitä voi käyttää kuten "tavallista" pestoa,
esimerkiksi pastassa, salaatissa, piirakoissa tai näkkärillä..
(tarjoiluehdotus)
Maku on miedompi kuin basilicapestossa.


Pitänee kerätä tuota ihmekasvia vielä kuivumaan, 
kun sen käyttö kuulemma auttaa hiustenkin kasvuun.
(oon ollu parturissa..)

Täältä ja täältä voit lukea lisää nokkosesta.

6 kommenttia:

  1. Mä just mietin, että pitäis kokeilla tehdä nokkosesta jotain. Pienenä hoidossa meidän perhepäivähoitaja teki joskus nokkosmunakasta ja muistan vain sen, että se oli tosi hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu Tiina, nokkospannu nyt vaan porisee. Kyllä sitä pitäisi hyödyntää, kun on niin terveellistä! Ja sun muistin mukaan myös hyvää..

      Poista
  2. Heti tartuin tuohon hiusten kasvuun - oi läntisen Suomen tukkajumalatar, mihin nää enää tarttetkaan nokkosta? :)) Parmesania on vaikea löytää kaupasta, kun ne ei ainakaan ässä kaupoissa myy sitä parmesanina. Mekä ostaa aina siksi Grana Padanoa - se maistuu parmesanille, mutta ei niin voimakkaalle, ja on paljon halvempaa ;) :)

    Nyt en löytänyt netistä parempaa kuvaa, mutta mä käytän tota sini-punasessa paketissa olevaa, ja toimii hyvin! http://1.bp.blogspot.com/-6YIeYqHLPaY/TyRdUr0lyXI/AAAAAAAAAGY/1lJNcHswpWo/s1600/IMG_2405.JPG

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haltiakummi tukkajumalatar kunniasta, mutta ikävä kyllä, kävin parturissa.. En millään totu tähän kaljuun malliin (no on tää vielä yli olkapäiden, mutta puolimetriä katos jonnekin..)

      Kiitos parmesaani vinkistä, luulin, että mieheni ei vain ollut jaksanut etsiä, eikä viitsinyt kysyä..

      Kivaa kesää Nainen! Oliskos sulla mitään nokkosreseptejä?

      Poista
    2. Minun muistot nokkosesta on ainoastaan kantakodin rantapolun varrelta, missä ne kasvoi isoina pensaina, ja joka paikassa. Jäätäviä oli ne, tai lienee fiksumpaa sanoa, että polttavia. Mutta tuon pesto-ohjeen myötä kyllä taas vähän kiinnostuin. Tiedän nokkoslättyjen olevan vielä parempia, kuin kotona tehdyt pinaattilätyt, ja kaikki maholliset pinaattiohjeet voi vaihtaa nokkosohjeiksi. Oon muutes miettinyt sitä Olga Temosen uutta kokkikirjaa, Emäntänä Olga - siinä saletisti olis vaikka mitä hyviä ohjeita, myös nokkosesta :)

      Poista
    3. Kiitos Haltiakummi muisteloista. Pinaattivinkki olikin hyvä, tosin ei tuokaan yrtti minulle tuttu ole. Hakeudunkin siis Olgan lähteille..

      Poista